Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018

Θεολογία περί Αγγέλων - Αρχάγγελος Μιχαήλ

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τους αγίους Αγγέλους ως ιερά και άγια πνευματικά δημιουργήματα του Θεού, που βρίσκονται μεταξύ Αυτού και εμάς των ανθρώπων, παρέχοντας ποικιλότροπη βοήθεια στην σωτηρία μας.

Αυτός ακριβώς είναι και ο ορισμός που δίνει ο Απόστολος Παύλος στην προς Εβραίους επιστολή του: «άγγελοι εισί λειτουργικά πνεύματα εις διακονίαν αποστελλόμενα δια τους μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν» (Εβρ. α΄ 14).

Δημιουργήθηκαν πριν την υλική δημιουργία και ονομάζονται έτσι γιατί μεταφέρουν το θέλημα του Θεού στους ανθρώπους.

Στην Αγία Γραφή γίνεται πολλές φορές λόγος για μυριάδες Αγγέλων, όπως επίσης και στα συγγράμματα των Πατέρων της Εκκλησίας.

Με πολλή σαφήνεια ο Ιερός Χρυσόστομος αναφέρει σε ευχή της Θ. Λειτουργίας του: «καίτοι σοι παρεστήκασι χιλιάδες Αρχαγγέλων και μυριάδες Αγγέλων τα Χερουβείμ και τα Σεραφείμ εξαπτέρυγα πολυόμματα μετάρσια πτερωτά».


Από τους Πατέρες και την Αγία Γραφή επίσης μαθαίνουμε ότι οι Αγγελοι διαιρούνται σε εννέα Τάγματα: Αγγελοι, Αρχάγγελοι, Θρόνοι, Κυριότητες, Αρχαί, Εξουσίαι, Δυνάμεις, Χερουβείμ και Σεραφείμ.

Οι Αγγελοι ως πνευματικά όντα, φυσικά δεν χρειάζονται και γι αυτό δεν έχουν σώμα. Μπορούν όμως κατά θεία παραχώρηση να εμφανίζονται στους ανθρώπους με κάποιο σώμα, προκειμένου να επιτελέσουν την αποστολή τους.

Κατά συνέπεια δεν υπόκειται σε χρονικούς περιορισμούς (δεν έχουν ηλικία), δεν αισθάνονται κόπους και πόνους, και δεν εμποδίζονται από τοπικά όρια. Έχουν στην διάθεσή τους όλο το σύμπαν - χωρίς να είναι πανταχού παρόντες - είναι αεικίνητοι και δεν περιορίζονται από τοίχους και πόρτες.

Ακούν και βλέπουν τις πράξεις των ανθρώπων και ανάλογα χαίρονται ή λυπούνται γι’ αυτές, όπως αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη: «χαρά γίνεται ενώπιον των Αγγέλων του Θεού επί ενί αμαρτωλώ μετανοούντι» (Ματθ. κε΄ 31).

Ακόμα όπως αναφέρει στο έκτο κεφάλαιο του βιβλίου του ο προφήτης Ησαΐας κύριο έργο των Αγγέλων είναι η αέναη δοξολογία του Θεού.

Συγκεκριμένα τα Χερουβείμ και τα Σεραφείμ τριγυρίζουν πετώντας στον Θρόνο του Θεού, έχοντας έξι πτέρυγες.

Με τις δύο καλύπτουν το πρόσωπό τους αφού δεν μπορούν να ατενίσουν τον Ύψιστο, με τις δύο καλύπτουν τα πόδια από σεβασμό, και τις άλλες δύο πετούν, αναπέμποντας τον Επινίκιο ύμνο: «’γιος ’γιος ’γιος Κύριος Σαβαωθ…».

Αρχικά τα Αγγελικά Τάγματα ήταν δέκα. Το δέκατο Τάγμα ήταν του Εωσφόρου, ο οποίος κινούμενος από μεγάλη υπερηφάνεια και αλαζονικό εγωϊσμό εξέπεσε από τη ζηλευτή θέση που είχε και μεταμορφώθηκε από ’γγελος, σε Διάβολος σκοτεινός και φοβερός.

Εξαπάτησε πολλούς άλλους Αγγέλους και δημιουργήθηκε όπως αναφέρεται στην Αγία Γραφή, σχίσμα στον ουρανό, όπου άρχισαν να πέφτουν οι Δαίμονες.

Τότε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ συγκέντρωσε όλους τους Αγγέλους και στάθηκε ανάμεσά τους λέγοντας: «στώμεν καλώς» και η πτώση σταμάτησε.

Οι Πατέρες της Εκκλησίας διδάσκουν, ότι κατόπιν ο Θεός για να αναπληρώσει το Τάγμα που εξέπεσε, δημιούργησε το ανθρώπινο γένος.

Όρισε τον άνθρωπο βασιλιά της κτίσεως, κινούμενος από ανέκφραστη αγάπη και τον τοποθέτησε στον Παράδεισο.

Το θέλημα του Θεού ήταν να ζει κοντά Του ο άνθρωπος και να απολαμβάνει την δόξα Του, σε ένα κόσμο αιώνιο και αθάνατο.

Ο Διάβολος όμως που μισεί τον άνθρωπο κατάφερε με μέσον το ψέμα να τον εξαπατήσει και να τον παρασύρει στην αμαρτία και στον θάνατο.

Έκτοτε ο άνθρωπος δια της παρακοής έχασε τον Παράδεισο και έγινε φθαρτός.

Ο Πανάγαθος Θεός που αγαπά το πλάσμα Του, οικονόμησε την σωτηρία μας με την ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου Του, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Εφ όσον ο Χριστός ενανθρώπισε, έπαθε και ανέστη, έδωσε και σε μας την δυνατότητα της αληθινής ζωής και σωτηρίας, μέσα από την μετοχή μας στην μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας

Η Εκκλησία είναι για εμάς ο ίδιος ο Χριστός παρατεινόμενος στους αιώνες. Στην πορεία μας προς την σωτηρία έχουμε βοηθούς μας την Παναγία μας, τους Αγίους, τους αγίους Αγγέλους και ιδιαίτερα τον φύλακα ’γγελο που η πρόνοια του Θεού μας χάρισε ως φρουρό από την ώρα της Βαπτίσεώς μας.

Εκείνος είναι ο φύλακας και προστάτης και οδηγός της σωτηρίας μας. Και όταν αισθανόμαστε διάθεση για μετάνοια ή επιθυμία και πόθο για εξομολόγηση, ελεημοσύνη, φιλανθρωπία και όποια αγαθή πράξη, πρέπει να ξέρουμε ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα αόρατης παρέμβασης του αγίου μας Αγγέλου, του αγαπημένου φίλου της ψυχής μας.

Είθε με τις πρεσβείες και την προστασία όλων των Αγγέλων και ιδιαιτέρως του Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου, ο Πανάγαθος Θεός, να μας ενισχύει στον αγώνα μας κατά της αμαρτίας, και να μας αναδείξει νικητές στεφανίτες, της επουράνιας Βασιλείας Του. Αμήν.

Πηγή http://www.imsymis.org/aggeloi.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ